Екскурзия до Aсеновград и Бачковски манастир

Дати: 07.04, 21.04 .2018 г.
(еднодневна екскурзия)


Отпътуване от площад „Александър Невски“ в 07,30 часа.  Пристигане в Асеновград и разглеждане на Палеонтологичния музей, който е създаден по инциатива на НПМ-БАН на основата на палеонтологичната сбирка, развивана в продължение на десетилетия от дългогодишния учител по биология в Асеновградската гимназия - Димитър Kовачев. Освен корали, амонити и други фосилни безгръбначни, колекцията представлява интерес и с най-голямата в България колекция от вкаменени останки на древни гръбначни животни и особено атрактивния 4,5 метров скелет на динотерий (прадядото на слона).

Разглеждане на Асенова крепост, която се намира на 3 км. южно от Асеновград, разположена на скалист връх над левия бряг на река Асеница. Най-ранните археологически находки датират от V-ІV в. пр. Хр., когато траките, оценили непристъпността на терена, построяват укрепление тук. Районът на крепостта е обитаван и през римската и ранновизантийската епоха. При наследниците на Иван Асен ІІ крепостта отново попада във византийски ръце, но през 1344 г. при цар Иван Александър окончателно е присъединена към българската държава. След падането на България под турско иго тя загубва стратегическото си значение на гранична крепост. По неизвестни причини при разрушаването на крепостта през 1402 г. остава непокътната само крепостната църква «Св. Богородица Петричка» - такава, каквато я познаваме и днес. Архитектурното изящество, декоративната пластична украса на южната фасада, както и уникалните стенописи от 14 в., запазени отчасти в наоса, причисляват храма към най-добрите образци на средновековното българско църковно строителство.

Бачковският манастир е основан през 1083 г. от двамата братя грузинци Бакуриани и се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград. Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България. Манастирският комплекс включва три храма, трапезария, костница. В главната църква се пази една от четирите чудотворни икони на Света Богородица у нас.

Манастирът оцелява след първоначалните османски нашествия, но по - късно също е опожарен и ограбен. Възобновен е около 15 в. Голям интерес буди и иконата на Богородица, която се смята за чудотворна. През 30-те години на XX век в манастира са намерени 103 ръкописа и 252 старопечатни книги, които с право са наречени "истинска литературна съкровищница”.

 


Цената включва:

  • Транспорт с автобус;
  • Паркинг;
  • Екскурзоводско обслужване;

 

Цената не включва:

  • Входните такси в музеите и туристическите обекти;
  • Беседи в посещаваните туристически обекти;
  • Медицинска застраховка;
  • Пари за лични разходи


 

                    Цената е валидна при група от минимум 35 туристи!


Обадете се, за да резервирате +359 2 983 1175